Mary Roach powraca z nową, fascynującą książką! Uwielbiana przez czytelników autorka "Bzyka" i "Sztywniaka" tym razem rusza w szaloną podróż po przewodzie pokarmowym. Bez względu na to, jak smaczną potrawą się delektujecie, jedzenie zawsze rozpoczyna swoją wędrówkę od jednego końca przewodu pokarmowego, by po jakimś czasie zakończyć ją w drugim. Co się dzieje w trakcie? Chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się zapytać? Mary Roach postanowiła to sprawdzić. Przepytała naukowców i lekarzy, za pomocą maleńkiego cyfrowego aparatu podejrzała życie stu trylionów lokatorów naszych wnętrzności i dokładnie przestudiowała bristolską skalę uformowania stolca. Nawet przeszczep bakterii kałowych nie zdołał jej obrzydzić! Dzięki temu i my możemy poznać odpowiedź na dręczące nas pytania: - Dlaczego tak lubimy chrupiące potrawy? - Jak to się dzieje, że żołądki nie trawią same siebie? - Czy zaparcie może doprowadzić do zgonu? I czy właśnie z tego powodu umarł Elvis?