KATALOG BIBLIOTEKI W KONSTANCINIE-JEZIORNIE

Przeszukiwanie katalogu po indeksie: 

Wyświetlonych zostanie max na stronie: 

opisów

               


Homo hapticus : dlaczego nie możemy żyć bez zmysłu dotyku
LDR
02121cam|a2200301|i|4500
001
n 20190820141040070555
005
20190820141153.0
008
190820s2019||||pl||||||||||||000|0|pol|d
020
_ _
a 9788323346388
040
_ _
a WA M c WA M d WAR_WIL
041
1 _
a pol h ger
100
1 _
a Grunwald, Martin d (1966- ).
245
1 0
a Homo hapticus : b dlaczego nie możemy żyć bez zmysłu dotyku / c Martin Grunwald ; tłumaczenie Ewa Kowynia.
250
_ _
a Wydanie I.
260
_ _
a Kraków : b Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, c 2019.
960
_ _
b WUJ
300
_ _
a 220, [3] strony ; c 23 cm.
490
1 _
a #Nauka
500
_ _
a Tytuł oryginału: Homo hapticus.
650
_ 7
a Dotyk 2 JHP BN
650
_ 7
a Neuropsychologia 2 JHP BN
700
1 _
a Kowynia, Ewa. e Tłumacz 1 n 98044501
710
2 _
a Uniwersytet Jagielloński.
830
_ 0
a Seria #Nauka
920
_ _
a 978-83-233-4638-8
970
_ _
a Zmysł dotyku, tak często przez nas niedoceniany, to prawdziwy majstersztyk natury. Jego receptory znajdują się niemal wszędzie: nie tylko w skórze, lecz także w tkance łącznej, śluzówce, mięśniach, ścięgnach czy stawach. Codziennie doświadczamy jego wpływu na nasze życie, utrzymując pionową postawę, odganiając natarczywą muchę czy mimowolnie dotykając twarzy, by obniżyć poziomstresu. Martin Grunwald to kierownik jedynego w Europie laboratorium zajmującego się zmysłem dotyku. W książce Homo hapticus dowodzi, że zmysł ten jest o wiele ważniejszy niż słuch, węch czy smak - okazuje się wprost niezbędny do naszego przeżycia biologicznego. Obrazowo opisuje fascynujący proces powstawania wrażeń dotykowych i spektrum problemów oraz zagadnień związanych z dotykiem. Bóle fantomowe, techniki masażu noworodków, kwestia kontaktu fizycznego w różnych kręgach kulturowych, projektowanie marki haptycznej pozwalającej rozpoznać przedmiot za pomocą dotyku - to tematy, którymi obecnie zajmują się na całym świecie naukowcy, lekarze, konstruktorzy i marketingowcy.
980
_ _
a 616.8:159.91

Pobierz rekord w formacie ISO2709