KATALOG BIBLIOTEKI W KONSTANCINIE-JEZIORNIE

Przeszukiwanie katalogu po indeksie: 

Wyświetlonych zostanie max na stronie: 

opisów

               


Sekret panny Elizy
Tytuł oryginału: "Miss Eliza"s English kitchen, ".

LDR
02591nam a2200349 i 4500
001
n 20220615144807070904
005
20220615145136.0
008
220615s2022 pl |000 f pol c
020
_ _
a 9788327719911
040
_ _
a WA N c WA N d WA N d KR U d WA N d PIA_K-J
041
1 _
a pol h eng
100
1 _
a Abbs, Annabel d (1964- )
245
1 0
a Sekret panny Elizy / c Annabel Abbs ; przełożyła Joanna Kozak.
246
1 _
a Miss Eliza`s English kitchen, i Tytuł oryginału:
260
_ _
a Kraków : b Mando, c copyright 2022.
300
_ _
a 396, [3] strony ; c 21 cm.
600
1 7
a Acton, Eliza d (1799-1859) 2 DBN
648
_ 7
a 1801-1900 2 DBN
650
_ 7
a Klasy społeczne 2 DBN
650
_ 7
a Kobieta 2 DBN
650
_ 7
a Kuchnia angielska 2 DBN
650
_ 7
a Przyjaźń 2 DBN
650
_ 7
a Życie codzienne 2 DBN
651
_ 7
a Londyn (Wielka Brytania) 2 DBN
655
_ 7
a Powieść historyczna 2 DBN
655
_ 7
a Powieść obyczajowa 2 DBN
700
1 _
a Kozak, Joanna c (tłumaczka) e Wydawca
710
2 _
a Wydawnictwo WAM
920
_ _
a 978-83-277-1991-1
970
_ _
a Poruszająca opowieść o tym, jak wziąć los w swoje ręce, zmierzyć się z sekretami przeszłości i odpowiednio doprawić krem cytrynowyAnglia, rok 1835. Do Londynu docierają rzadkie przysmaki, egzotyczne przyprawy i nieznane owoce. Nikt jednak nie wie, jak ich używać. Kiedy wydawca proponuje Elizie Acton napisanie książki kucharskiej zamiast kolejnego tomiku poezji, dziewczyna odmawia. Bankructwo ojca zmienia jednak jej sytuację. Eliza musi z czegoś żyć. Chociaż nigdy wcześniej nie postawiła stopy w kuchni, zaczyna zbierać przepisy, eksperymentować, aż w końcu ze zdziwieniem odkrywa w sobie talent i pasję do gotowania.Pomocnicą Elizy zostaje pozbawiona środków do życia Ann. Choć dzielą je różnice klasowe oraz pilnie strzeżone tajemnice, między kobietami nawiązuje się przyjaźń. Razem przetestują setki przepisów, odkryją nieznane im dotąd smaki i stworzą książkę kucharską, która zrewolucjonizuje spojrzenie na gotowanie. W tej historii mieszają się nie tylko smaki i zapachy, ale też marzenia, traumy, ambicje. Powieść inspirowana prawdziwą historią Elizy Acton, autorki pierwszej książki kulinarnej, której odbiorcami były niższe warstwy społeczne.Książka stała się międzynarodowym bestsellerem, a Eliza Acton jedną z najważniejszych pisarek kulinarnych wszech czasów. Książka idealna dla miłośników powieści Jane Austen i sióstr Brontë.
980
_ _
a 821.111-3

Pobierz rekord w formacie ISO2709